Menu

Villa van Seventer | Bouwen met liefde, vorm en vakmanschap

Aan de rand van het bos verrijst een villa die anders durft te zijn. Organisch van vorm, doordacht in materiaalkeuze en tot in detail gebouwd met oog voor mens én omgeving. Villa van Seventer is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen architect Huub van Laarhoven en Corné Nuijten, aannemer én bouwmeester in hart en nieren. Corné, opgeleid als architect en oprichter van OPEN bouw en ontwerp b.v., weet als geen ander hoe je natuurlijke materialen en moderne technieken kunt laten samensmelten in een gebouw dat klopt. “Zolang ik natuurlijk biobased kan bouwen, dan vind ik het interessant.”

Van passie naar praktijk 

Corné’s reis begon ooit in Kenia, waar hij betrokken was bij een onderzoeksproject naar lokaal en onafhankelijk bouwen met natuurlijke materialen. Die ervaring legde de basis voor zijn visie: architectuur moet voortkomen uit de plek zelf. Niet alleen esthetisch, maar ook sociaal, technisch en ecologisch.

“Maar daar ben ik wel nog meer in gaan geloven. Dat het dan een mooie architectuur oplevert. Dat het ook heel relevant is om met natuurlijke materialen te bouwen. Eigenlijk die combinatie van de lokale materialen gebruiken, omdat je dan ook die ziel van een plek hebt. Maar ook juist die balans en gezond omgaan met die plek. En de omgeving niet uitputten.”

Met OPEN Bouw& Ontwerp b.v.combineert Corné sindsdien ontwerpen, timmeren en organiseren in projecten waar idealisme geen bijzaak is, maar het uitgangspunt. 

      

Materialen & constructie 

Villa van Seventer is volledig biobased opgebouwd. De constructie bestaat uit hout, met kalkhennep als isolatiemateriaal. Deze wordt afgewerkt met houtvezelplaten en gestuct met kalk en leem. Een dampopen gevel zorgt voor ademend vermogen en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. De toegepaste materialen zijn niet alleen circulair, maar ook grotendeels lokaal geproduceerd. Corné kent de boer die de hennep teelt persoonlijk.


Wat deze villa extra bijzonder maakt, is de combinatie van pure bouwmaterialen met moderne technologie. Voor het complexe beukenbladvormige ontwerp zijn onderdelen CNC-gefreesd en op locatie uitgezet met een Total Station. Zo wordt er ondanks de organische vorm met grote precisie gebouwd. Prefabricage speelde een sleutelrol: het houten casco werd in vier maanden voorbereid en in twee maanden op locatie geplaatst. De keuze voor prefabricage was logisch door de grote afstand tussen werkplaats en project en omdat de bouw zo minder afhankelijk was van weersinvloeden. Ondanks de complexe vorm van de constructie.


Op locatie plaatste Corné met zijn team naast de wanden ook de verdiepingsvloer, de kozijnen, de rondhouten balken voor het dak en het dakbeschot. En werd “de boel luchtdicht gemaakt.” De laatste hand wordt de komende twee weken gelegd aan het dakbeschot. Het team werkt achter elkaar aan, van het leggen van 48 palen tot het plaatsen van het dakbeschot. “Her en der worden nog wat wanden voorzien van houtvezel", vertelt Corné. Bij elk prefab gevelelement zit ruimte voor de balken. Die gaten moeten worden nageïsoleerd met Isolena schapenwol en afgewerkt met houtvezelplaten. Dat is arbeidsintensief werk omdat het dak bestaat uit 48 palen, aan elke kant 24.

      

Organisatie & idealisme 

De opdrachtgever fungeert als hoofdaannemer, met Corné als onderaannemer voor de ruwbouw. Die rolverdeling vraagt om vertrouwen, betrokkenheid en lef. “Iedereen die aan dit project meewerkt, doet dat vanuit een overtuiging. Je kiest hier niet voor de goedkoopste weg, maar voor kwaliteit, idealisme en duurzaamheid,” vertelt Corné. Zijn team bestaat uit vakmensen die hij vaak al jarenlang kent. “Ik weet waar ik wie in moet zetten, zodat diegene ergens liefde in kan stoppen en dat zie je terug in het resultaat.”

Voordelen & vormkracht

De gekozen bouwmethode biedt meer dan alleen duurzaamheid. De combinatie van kalkhennep en hout zorgt voor goede isolatiewaarden en een hoge faseverschuiving. Essentieel in een tijd waarin zomers heter worden. Daarnaast speelt de vorm van het gebouw een grote rol. Organische lijnen en gebogen wanden brengen rust, niet alleen visueel maar ook in het hoofd. Corné: “Gezond bouwen gaat niet alleen over materialen zonder PUR of asbest. Het gaat ook over hoe je je voelt in een ruimte.” Een mentale gezondheid.

      

Eindresultaat 

Villa van Seventer is meer dan een huis. Het is een statement voor een andere manier van bouwen: lokaal, natuurlijk, technisch uitdagend én esthetisch krachtig. Een gebouw waarin je voelt dat er aandacht en liefde in zit. “Als iemand echt plezier haalt uit zijn werk, dan zie je dat terug. In de kwaliteit, in de afwerking. En ook gewoon in hoe het gebouw aanvoelt.”

Toegepaste producten

  • Gutex Multitherm
  • Exie Canadry
  • Gutex Multitherm
  • Gutex Thermowall
  • Metisse
  • Intello Plus
  • Tassullo kalkpleisters
  • Tierrafino leem

Benieuwd wat we eerder over villa van Seventer schreven? Klik hier

 

Bio Bouw Blad

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta