Er wordt hard gewerkt aan de ronde Villa van Seventer. Geïnspireerd door de omgeving, heeft Huub van Laarhoven de woning in de vorm van een beukenblad ontworpen. De woning staat zowel door het ontwerp, de locatie en de materialen in contact met de natuur.
Het team van Open bouw & ontwerp is in hun werkplaats in Rijen bezig met het bouwen van de gebogen houtskeletbouw elementen die straks samenkomen in deze bijzondere bosvilla. Midden in een open plek tussen de beukenbomen ontstaat een huis dat niet boven, maar in het landschap lijkt te liggen. Centraal in het ontwerp staat de open binnenplaats met een Tasmaanse boomvaren, een stille getuige van hoe natuur en wonen hier samensmelten. Aan weerszijden zorgen terrassen aan de noord- en zuidkant voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten.
De woning wordt opgetrokken in houtskeletbouw gevuld met Exie Canadry kalkhennep en omkleed met Gutex thermowall aan de buitenzijde en Gutex Thermoroom aan de binnenzijde. zowel goed isoleert als dampopen blijft – een gezonde keuze voor bewoners én omgeving. Het groendak zorgt voor extra buffering van regenwater en draagt bij aan biodiversiteit. De constructie is grotendeels demontabel en circulair opgezet. Door de glaspartij in het hart van het beukenblad – een ovale licht- en luchtschacht – valt daglicht tot diep in de woning, terwijl regen en sneeuw tastbaar worden in het dagelijks leven. “Je woont eigenlijk ín het bos”, aldus architect Huub van Laarhoven.
Voor opdrachtgevers Wilma en Alex van Seventer was het ontwerp liefde op het eerste gezicht. Hun wens: een woning die het landschap respecteert in plaats van overheerst. De inspiratie haalden ze van de Floriade in Almere, waar een tiny house van Huub van Laarhoven hun hart stal. Gebouwd met kalkhennep, circulair van opzet en voorzien van een levend groendak. Dat idee wilden ze opschalen naar hun eigen terrein, waar vroeger Hotel De Oorsprong stond. Een plek met historie én met een nieuwe maatschappelijke rol: het jaren ’70-gedeelte van het voormalige hotel wordt nu bewoond door Oekraïense vluchtelingen.
De architectuur zoekt nergens het contrast, maar sluit zich juist aan bij het beukenbos. Waar je ook staat in de woning, het contact met de natuur is volledig. Niet alleen via zichtlijnen, maar ook door het materiaalgebruik, de geur van kalkhennep, de geluiden van buiten die worden doorgelaten. Toch bracht de locatiekeuze een kleine uitdaging met zich mee: volgens adviescommissie Hûs en Hiem zou de woning iets verder van de bestaande bebouwing mogen staan. Tegelijkertijd werd het plan geroemd om zijn natuurlijke expressie.
De woning is onderdeel van een groter toekomstplan: het historische deel van Hotel De Oorsprong krijgt zijn oude charme terug en wordt omgevormd tot groepsaccommodatie. Het tijdelijk bewoonde jaren ’70-gedeelte zal uiteindelijk plaatsmaken voor een nieuwe invulling. Daarmee ontstaat er een uniek erf in het bos, waarin wonen, natuurbeleving en maatschappelijke betrokkenheid samenkomen. Villa van Seventer wordt daarmee meer dan een woning – het is een visie op duurzaam leven in balans met de natuur.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen