Klein Oers is een prachtig project waarbij wij vanaf het begin betrokken zijn geweest, in samenwerking met V&S Houtskelet Bouwen en archi3o Architecten en Urban Creative. De bouwmethode combineert houtskeletbouw met strobalen, afgewerkt met leem aan de binnenkant. In tegenstelling tot beton en baksteen is deze bouwmethode CO2-negatief.
Sinds maart 2023 wordt er gebouwd aan veertig ecologische circulaire woningen die deel uitmaken van Ecodorp Klein Oers in de gemeente Veldhoven. Deze huur- en koophuizen zijn volledig demontabel en staan op een fundering van cementloos beton en glasschuim. Er verrijzen vijf woonblokken op één hectare grond in de wijk Zilverackers. Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) betekent dat de bewoners gezamenlijk de projectontwikkelaar zijn en dus collectief bepalen wat ze gaan bouwen.
Het bouwproces bij Klein Oers is ecologisch en circulair. Het gebruikte hout en leem zijn zoveel mogelijk regionaal om de CO2- en stikstofuitstoot te beperken. De prefab houtskeletbouwelementen worden op de bouwplaats geassembleerd, met minimale stikstofuitstoot dankzij de inzet van een elektrische hijskraan. De gevel- en dakopbouw zijn dampopen gerealiseerd met leem, fermacell, esb, strobalen en Gutex houtvezelisolatie. De isolatiewaarde van de woningen is 50 procent hoger dan de norm, en ze worden verwarmd via een collectieve warmtepomp. Ook zijn Métisse gerecyclede katoenisolatie en myceliumplaten toegepast in het dorpshuis.
De buitenkant van het gebouw wordt geïsoleerd met Gutex Thermowall, deels bekleed met hout, maar een groot deel van de gevel is afgewerkt met het LIMETICS-kalkpleistersysteem van Unilit/Tassullo. Gutex Thermowall is een ideale gevelisolatieplaat omdat deze direct bepleisterd kan worden. Dankzij de certificeringen van de Duitse bouwautoriteit is het mogelijk om in het Etics-systeem pleistercomponenten te gebruiken met garantie van maar liefst dertien verschillende fabrikanten. Urban Creative heeft de buitenstuclaag uitgevoerd met de door Arte Constructo ontwikkelde Unilit-mortels, die bij Tassullo in Italië worden geproduceerd. Deze kalkmortels staan bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit en optimale balans tussen zetting, uithardingstijd, drukvastheid en vrije kalkdelen.
Het cementvrije karakter en de porositeit van deze combinatie van producten bieden een natuurlijke dampopenheid, ideaal voor toepassingen op houtvezelisolatie, en zorgen voor de juiste slijtvastheid en duurzaamheid om de houtvezelisolatieplaat te beschermen tegen weersinvloeden. Het systeem dat Urban Creative heeft toegepast, bestaat uit een drielaagssysteem: een hydro-hechtmortel waarin een speciaal wapeningsgaas wordt ingebed, gevolgd door een hydro-tussenlaag voor optimale bescherming van de ondergrond en het opheffen van eventuele kleurverschillen, waarna de afwerklaag wordt aangebracht.
De afwerklaag kan in maar liefst in 26 kleuren worden aangebracht en kan worden opgeschuurd of gepolijst voor een fluweelachtige uitstraling. Voor meer projectvoorbeelden en inspiratie met cementvrije kalkbepleistering binnen en buiten, vind je op de website van Urban Creative.
Het regen- en leidingwater infiltreert in de bodem, wat spoelwatertoiletten overbodig maakt. Composttoiletten verbeteren de bodemkwaliteit en regenwater wordt gebruikt voor wasmachines. Het grijze water wordt gezuiverd en via een wadi geïnfiltreerd in de tuin, een techniek die op deze schaal uniek is in Nederland. De bouw duurt ongeveer anderhalf jaar, met oplevering gepland in de zomer van 2025. De bewoners spelen een actieve rol in de bouw, vooral bij het afvullen van de buitengevels en het afwerken van de binnenwanden. Hoewel uitdagend, verloopt de samenwerking goed dankzij de bouwkundige kennis van sommige bewoners en hun georganiseerde aanpak, wat ook een aanzienlijke besparing is op arbeidskosten.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen