De periode rond de kerst is er een waarin veel mensen in hun huis aan het klussen gaan. Zo ook Rik en Ambra van Os, die met hun eigen bedrijf, gespecialiseerd in het restaureren van vintage meubels uit de jaren 50 tot en met de jaren 70, streven naar een verminderde impact op onze planeet. Het besef dat ze ook duurzaam konden verbouwen was een eyeopener voor hen, en vanaf dat moment was het ook de enige manier waarop ze dat wilden doen.
Groene Bouwmaterialen bood niet alleen de materialen die ze zochten, maar ook de gelegenheid om producten te bekijken en informatie in te winnen, en verrassend genoeg was deze locatie net om de hoek van hun eigen vestiging: een onverwachte bonus!
Na bijna 15 jaar in Amsterdam te hebben gewoond, verspreid over drie locaties, besloten Rik en Ambra dat het tijd was voor een ruimer huis met een tuin. Ze kochten een Ger, een semi-permanente tent, en plaatsten deze op een stuk land bij hun werkplaats en opslag in Landsmeer. Deze ervaring van wonen en werken op één plek beviel zo goed dat ze besloten hun zoektocht naar een nieuw huis uit te breiden. Criteria waren onder meer ruimte om te wonen, ruimte voor hun bedrijf, een tuin en bij voorkeur een huis met karakter.
Ze vonden hun juweeltje aan de dijk van de Maas: een boerderijtje en een industriële smederij die ondanks hun behoefte aan een grondige opknapbeurt meteen hun hart veroverden. De monumentenstatus vereiste een andere benadering van renovatie, en met inzichten van de monumentencommissie begon de zoektocht over duurzaam, ecologisch en biobased verbouwen.
Het eerste half jaar werd voornamelijk besteed aan het maken van een gedegen plan, met de prioriteit van het herstellen van het lekkende dak. Het vernieuwen van het dak was een uitdaging vanwege de tuitgevels die ten opzichte van de dakpannen uitsteken, wat betekende dat de dakpannen niet veel hoger mochten komen te liggen. Naar buiten toe isoleren was daarom eigenlijk geen optie. Maar als ze te ver naar binnen zouden gaan, zouden de rondhouten gordingen verdwijnen.
Uiteindelijk hebben ze ervoor gekozen om de gordingen half in het dak te laten verzinken en de kap een paar centimeter hoger te maken. Hierdoor konden ze via Groene Bouwmaterialen 14cm Gutex Thermofibre in laten blazen tussen de kepers en hebben ze Gutex Multiplex-top gebruikt als een regenzeker onderdak. Zo is er 162 mm isolatie gerealiseerd zonder in te boeten op het authentieke uiterlijk. Na het dak is er gestaag doorgewerkt aan het voltooien van de bovenverdieping, met een prachtige tadelakt (traditioneel Marokkaans stucwerk) badkamer en twee slaapkamers. Nadat ze naar boven zijn verhuisd hebben ze hun aandacht gericht op de benedenverdieping.
Naast de verbouwing werken ze ook hard in hun eigen bedrijf: VAN ONS. Een meubelwinkel geboren uit de passie voor de degelijke, kwaliteitsmeubels uit het midden van de vorige eeuw. VAN ONS specialiseert zich voornamelijk in het restaureren van Nederlandse en Scandinavische design meubels, lampen en woonaccessoires. Eenmaal gerestaureerd worden de meubels vanuit hun showroom in de Smederij of online via hun website www.vanons.eu verkocht. Rik en Ambra zien een circulair interieur als een stap naar een duurzamere toekomst. In Europa verdwijnt elk jaar een verbazingwekkende 11 miljard kilo aan meubels, terwijl velen nog hergebruikt kunnen worden. Hun liefde voor gebruikte modernistische meubels sluit perfect aan bij hun streven naar hergebruik en kwaliteit.
In hun verbouwing, vrijwel volledig door henzelf uitgevoerd, passen ze dit principe toe in alles. Van het isoleren van de gevels met Isolena Optimal schapenwol isolatie, het stucen met Tierrafino Base S2 bruine leem tot het hergebruiken van oude materialen. Zo zijn de gordingen en oude holle dakpannen overgenomen van een boerderij uit de buurt en zijn er antieke deuren gered uit containers. Elke stap in dit huis is zorgvuldig doordacht.
Rik en Ambra geloven sterk dat duurzaam verbouwen en een circulair interieur de weg naar de toekomst zijn. Ze streven naar een wereld waar hergebruik en duurzame keuzes de norm zijn, en waar afval wordt geminimaliseerd. Hun doel is niet alleen het creëren van een thuis, maar ook het creëren van een betere wereld voor komende generaties. Je kunt Rik en Ambra volgen via hun Instagram-pagina @dehophoven3.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen