Menu
0

Restauratie rijksmonument Den Eijngel, Lennisheuvel

Rijke historie

Met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, is Den Eijngel doordrenkt van verhalen en tradities. Het huidige gebouw, bewoond sinds 1494, heeft verschillende bouwfases doorstaan, van een bierbrouwerij tot een boerderij. Gelegen langs de handelsroute tussen 's-Hertogenbosch, Turnhout en de zustersteden Antwerpen, Leuven en Brussel, diende Den Eijngel eeuwenlang als een welkome pleisterplaats voor reizigers.

 

Tot 1629 hoorde Noord-Brabant nog bij het hertogdom Brabant met als hoofdstad Brussel, de geschiedenis als brouwerij tot 1716 is onlosmakelijk verbonden met de brouwcultuur in de streek tot die tijd. Vanaf 1716 werd bier brouwen op het platteland door het Hollandse bestuur uit Den Haag verboden.

Onderzoek en restauratie

De diverse fases van het onderzoek bestond uit een archeologisch onderzoek in de stal van Den Eijngel. Daarbij zijn door archeologen bijzondere vondsten gedaan. Ook is er uitgebreid bouwhistorisch- en archiefonderzoek gedaan, dit laatste onder andere in samenwerking met Heemkundekring Boxtel.

Duurzame restauratie met traditionele bouwmaterialen

Bij de restauratie van Den Eijngel wordt gebruik gemaakt van biologische bouwmaterialen, zoals Gutex Thermoroom wandisolatie en Isohemp kalkhennep blokken. Dit garandeert niet alleen duurzaamheid, maar ook respect voor het historische karakter van deze unieke locatie. De restauratie is uitgevoerd door V&S Authentiek Bouwen.

   

   

Authentieke Bed & Breakfast

Den Eijngel, een rijksmonument van 500 jaar oud, is omgetoverd tot een idyllische Bed en Breakfast. Gasten kunnen genieten van luxe accommodaties in kamers met eeuwenoude gebinten en eigen sanitair. De achtertuin grenst aan de prachtige Kampina, perfect voor wandelingen en fietstochten langs de nabijgelegen NS wandelroutes en fietsknooppuntennetwerk.

Ambachtelijke Broodbakkerij in het Bakhuis

Het gerestaureerde bakhuis van Den Eijngel biedt een authentieke ervaring van ambachtelijk broodbakken. Met een oude oven waarin tot wel 50 broden tegelijk gebakken kunnen worden, is het bakproces een ware belevenis. Van traditioneel brood tot heerlijke pizza's en Brabantse worstenbroodjes, het bakhuis is een smakelijke reis terug in de tijd.

   

In samenwerking met Streekfonds Het Groene Woud, Stichting de Brabantse Boerderij, bouwhistoricus Dick Zweers, archeologen en de eigenaren zijn de onderzoeksresultaten gepresenteerd in een boek over de rijke geschiedenis van Den Eijngel. Door de gedeeltelijke publieke functie van het monument voor workshops, exposities en als Bed en Breakfast, zal een breed publiek na de restauratie kennis kunnen maken met Den Eijngel.

Gebruikte bio bouwmaterialen:

Gutex Thermoroom wandisolatie, Isohemp kalkhennepblokken, WEM-wandverwarming, Unilit hydraulisch kalk mortel metsel en voegwerk, Hessler natuurkalk stucmortels, Kerakoll Biocalce stucmortels, kalkverf, Allbäck lijnolieverf, Masid Woodbliss houtbehandeling, overige natuurverf.

Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. De cookies kunnen worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Door op meer lezen te klikken, kun je meer informatie over ons cookiebeleid lezen. Door op ok te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy verklaring. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Bio Bouw Blad

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta