De Drije Swarte Mollen aan de Hinthamerstraat 192 is een uniek Rijksmonument met een rijke historie in het centrum van 's-Hertogenbosch. Het voorhuis heet sinds 1560 De drije swarte Mollen, getuige ook het uithangbord en de gevelsteen. Vroeger was hier een bierbrouwerij gevestigd.
Het steegje erachter heet "Achter de Mollen". In de 18e eeuw werd één van de koffiebranderijen van de familie Sweens in het pand gehuisvest en men koos de huisnaam als firmanaam. Sinds de oprichting in 1818 van Koffiebranderij De Drie Mollen, is het pand altijd in gebruik geweest als branderij en als woonhuis van de familie Sweens.
Het complex bestaat uit vijf panden aan elkaar gebouwd en in de 18e eeuw verbouwd tot één stadspaleis. Dankzij de aanwezige lambrisering en het spanbehang uit die tijd werden daarachter de historische muren aangetroffen in redelijke staat. Het bleek dan ook mogelijk om de ruimte achter het span behang, variërend van 45 mm tot bijna 80 mm, te gebruiken voor het aanbrengen van houtvezelisolatie en wandverwarming. Het bleek mogelijk om overal in het complex oplossingen te vinden om zo respectvol mogelijk het gebouw te isoleren en verwarming aan te brengen. Voor het uitvlakken van de oudste muren, baksteen gemetseld met leem en opgevoegd met kalk, is gekozen om deze met leem uit te vlakken, vervolgens van houtvezelisolatie, wandverwarming en leemstucwerk te voorzien en af te pleisteren met een kalk fijnpleister.
Na het verwijderen van het spanbehang bleken in het oudste gedeelte wandschilderingen aanwezig te zijn. Meteen werd de bouw stilgelegd, want dit bleken wandschilderingen van de werkplaats van Jeroen Bosch te zijn! Nu is dit niet per se heel bijzonder want in de 15e eeuw was het in Den Bosch heel gebruikelijk om wanddecoraties aan te laten brengen door het team schilders van Jeroen Bosch, het motief met de zwarte ruiten is in meerdere woningen in het centrum aangetroffen. De andere schildering met de bloem motieven en een vogeltje bleek iets zeldzamer. Uiteindelijk werden de twee stukjes die nog in redelijke staat waren geconserveerd. Vervolgens met hechtleem, houtvezelisolatie, wandverwarming, leemstucwerk en kalkpleister daaromheen gewerkt tot de wand weer gelijk was met de dikte van het spanbehang uit de 18e eeuw. Op deze foto´s is dat mooi te zien.
Gutex Thermoroom wandisolatie, WEM-wandverwarming , Tierrafino leemstucwerk, Metisse katoenisolatie, Artisan Stucco kalkglansstuc, kalkverf, Albäck lijnolieverf.
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
RegistrerenU heeft geen artikelen in uw winkelwagen