Menu
0
Écht verstand van dampopen en circulair bouwen
Snelle levering, veel uit eigen voorraad
Lage verzend en transportkosten
Scherpe inkoopcondities voor verwerkers en aannemers

Ecologische isolatie vs conventionele isolatie

Voor inzicht in de meest duurzame isolatiematerialen gebruiken wij gegevens van onafhankelijke Duitse keuringsinstituten. Daarnaast verkopen wij bij voorkeur producten met het gerenommeerde Nature Plus keurmerk. Zo zorgen wij voor de beste producten, met respect voor de wereldwijde ecosystemen waar wij als mensen onderdeel van zijn.

 

De twee belangrijkste redenen om de onafhankelijke Duitse keuringsinstituten en het Nature Plus keurmerk te gebruiken in plaats van de Nederlandse normen zijn:

 
Nederland hanteert zijn eigen regels waardoor er onduidelijkheid ontstaat over wat de meest duurzame isolatiematerialen zijn. We zien dan ook enorme verschillen tussen hoe isolatiematerialen hier in Nederland worden beoordeeld en hoe dit gebeurt in de omliggende landen. In sommige Nederlandse lijstjes komen bijvoorbeeld steenwol en glaswol als duurzaam naar voren, terwijl bio-based producten ineens een aantal plaatsen op de lijst zijn gezakt. Toch op zijn minst opvallend aangezien glaswol en steenwol van eindige grondstoffen worden gemaakt en deel zijn van de technische kringloop, terwijl producten van natuurlijke vezels in de basis al een positievere CO2 inhoud hebben, hergroeibaar zijn en (dus) deel van de biologische kringloop. In de omliggende landen zien we dan ook dat de isolatiematerialen gemaakt van natuurlijke vezels het beste presteren als circulair en duurzame producten.

 

Co2 emissies bij de productie van verschillende isolatiematerialen

co2-emissies-productie-isolatiematerialen

De Nederlandse Levens Cyclus Analyse (LCA) methodiek wijkt af van de Europese methode omdat instanties in Nederland onder andere accepteren dat de fabrikant zelf de basisgegevens aanlevert voor een LCA. Doordat de fabrikant moet betalen om een LCA uitgewerkt te krijgen is van onafhankelijkheid weinig sprake. Dit zien we tevens terug in dat wanneer er geen producent is die wil betalen voor de LCA van een product(groep), dan rekent het keuringsinstituut met de meest ongunstige internationaal beschikbare gegevens voor dit type vezel. Zelfs wanneer er gewoon een nauwkeurige LCA beschikbaar is uit een van de omliggende landen. Dit is in Nederland bijvoorbeeld gebeurd met schapenwolisolatie, zie het kopje “Schapenwol isolatie duurzaam?” verder op de pagina voor de verhoudingsgewijs kleine (familie) bedrijven is het ondoenlijk om in een relatief kleine markt dit onrecht, recht te zetten.

 

Primair energieverbruik bij de productie van verschillende isolatiematerialen

primair-eenergieverbruik-productie-isolatiematerialen

Warmte opslagcapaciteit van de verschillende isolatiematerialen

warmteopslagcapaciteit-verschillende-isolatiematerialen

Is Schapenwolisolatie duurzaam?

Alle producenten van schapenwolisolatie in Europa werken enkel met Europese schapenwol van biologische schapen die vooral extensief worden ingezet voor natuurbeheer. Deze schapen worden dus niet intensief voor de wol of het vlees gehouden, dit terwijl de huidige beoordeling in Nederland van het NIBE gebaseerd is op internationale schapenwol als grondstof, inclusief schapenwol uit landen als Australië. Daar komt intensieve schapenhouderij wel voor en worden de schapen gedipt in chemicaliën omdat ze eigenlijk niet geschikt zijn om daar te overleven. “Onze” Isolena schapenwol isolatie wordt gemaakt van de wol van schapen die in de Oostenrijkse, Zwitserse, en Duitse bergen de weiden beheren. Deze dieren worden een keer per jaar geschoren en leveren een ruwe vezel ongeschikt voor kleding en dergelijke, een ideale duurzame reststroom om isolatie van te maken!

Is steen-/rotswol duurzaam?

Steen-/rotswol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente, een eindige grondstof waarvoor mijnbouw nodig is. Daarnaast moet dit vulkanisch gesteente enorm worden verhit om er draden van te kunnen trekken om steen-/rotswol matten van te maken. Het materiaal wordt vervolgens groen gerekend omdat het hyper efficiënt op enorme schaal geproduceerd wordt en omdat het makkelijk te recyclen zou zijn. Op papier is dit leuk, maar in de praktijk wordt oude steenwolisolatie slechts heel incidenteel in de utiliteitsbouw ingezameld en bij renovatie van woningen verdwijnen de minerale isolaties meestal bij het gemengd afval (omdat er vaak zwart schimmel in zit!). Dat de vezels bij recycling opnieuw tot enorm hoge temperaturen worden verhit lijkt haast vergeten te worden. Hoezo duurzaam?
De ontwikkeling van steen-/rotswol geeft wel een mooi inzicht in de logica van de traditionele bouw. Bouwfysisch was steen-/rotswol ooit bedacht voor de spouwmuur en moet daarom in alle overige constructies tegen een hoge luchtvochtigheid en condensatie worden beschermd door middel van bouwfolies. Steenwol is namelijk wel dampopen maar niet vochtregulerend, de isolatiewaarde neemt onder invloed van vocht sterk af. Om dit te compenseren zijn de dampremmende en zelfs dampdichte folies ontwikkeld. Symptoombestrijding van de ergste soort, het materiaal heeft bouwfysisch dus helemaal niet zulke goede eigenschappen en kan funest zijn voor het binnenklimaat. Daarnaast is het gewoon lastig kriebelspul wat je echt niet in je longen of op je huid wilt hebben. En, wanneer een woning tot ruïne vervalt of gerenoveerd wordt, ook niet in het milieu.
Waarom gebruikten we voorheen ook alweer een steenachtig product als isolatie...?


Is glaswol duurzaam?

Ook glaswol heeft een enorme energie-inhoud ondanks dat het voor een deel wordt gemaakt uit gerecycled glas. Gerecycled glas dat eigenlijk nodig is voor de productie van nieuw glas. Wereldwijd beginnen er namelijk tekorten aan bouwzand en geschikt zand voor de glasproductie te komen. Er wordt nu zelfs massaal gebaggerd in rivieren en zeeën om maar aan de enorme vraag naar geschikt zand te voldoen, met alle gevolgen van dien voor onze ecosystemen. Zo draagt nu ook het gebruik van glas bij aan het verstoren van de gezonde balans en gezond leven op deze planeet.
Daarnaast is ook glaswol gewoon lastig kriebel spul wat je echt niet in je longen of op je huid wilt hebben, en als een woning tot ruïne vervalt, ook liever niet in het milieu.
Ook de ontwikkeling van glaswol heeft de logica van de traditionele bouw gevolgd. Bouwfysisch moet ook glaswol tegen een hoge luchtvochtigheid en condensatie worden beschermd door middel van bouwfolies. Ook glaswol is namelijk wel dampopen maar niet vochtregulerend. Dus ook hier wordt, ter symptoombestrijding, vaak de dampdichte folies gebruikt, met mogelijk funeste gevolgen voor het binnenklimaat. 
Waarom gebruiken we ook alweer zand als basis voor isolatie...?

Zijn PUR, PIR en Piepschuim duurzaam?

Deze drie materialen zijn allen gebaseerd op aardolie en daarom sowieso materialen om niet meer te gebruiken in het kader van klimaatverandering. Juist aardolie als basis en de chemicaliën die nodig zijn om deze schuimproducten te maken, zorgen wereldwijd dat de ecosystemen waar wij van afhankelijk zijn ernstig beschadigd en verstoord worden.
Wat er nog aan aardolie resteert zouden we moeten reserveren voor de hoognodige hoogwaardige toepassingen die (nog) niet op natuurlijke wijze kunnen worden ingevuld. In de toekomst zullen er bio-based kunststoffen op de markt komen, maar ook dit soort hightech materialen zijn vooral geschikt voor producten in de technische kringloop en zijn gewoon niet nodig in gebouwen. Op dit moment bestaan de meeste bio composieten nog steeds voor minstens 20% uit aardolie.
Bouwfysisch gezien heeft een ideale gebouwschil niet alleen thermisch isolatie maar ook een goede faseverschuiving* (zodat het in de zomer koel blijft). Wanneer het ook nog eens dampopen en vochtregulerend is zodat de installaties worden ontlast, vallen schuim isolaties eigenlijk al af.

Echte isolatie bestaat natuurlijk uit bio- logische vezels!

Bouwfysisch gezien geeft een isolatiemateriaal in een ideale gebouwschil niet alleen thermisch isolatie maar ook een goede faseverschuiving* (zodat het in de zomer koel blijft), is ook nog eens dampopen en vochtregulerend, zodat de installaties worden ontlast. Alleen isolatiematerialen uit natuurlijke vezels combineren integraal alle eigenschappen die nodig zijn in een goede vloer, wand of dakopbouw. Bij Groene Bouwmaterialen vind je een uitgebreid assortiment ecologische isolatie:

Schapenwol isolatie

Schapenwol isolatie is de meest comfortabele manier om jouw woning, tiny house, camper of caravan ecologisch en duurzaam te isoleren en op een 100% natuurlijke manier. Wol biedt uitstekende isolatie in alle seizoenen; schapenwol is damp-open, vochtregulerend, brandt niet en heeft een lucht zuiverende werking. Daarnaast werkt schapenwol ook zeer goed als akoestisch isolatiemateriaal. Schapenwol heeft de unieke eigenschap dat het zelfs isoleert bij een hoge luchtvochtigheid, het kan 1/3 van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder aan isolatiewaarde te verliezen. Schapenwol isolatie is daarmee dan ook uitermate geschikt voor dampopen bouwen en het isoleren van historische gebouwen. De schapenwol isolatie die wij aanbieden is afkomstig van schapen die in de Alpenweiden de natuur beheren en heeft het strenge NaturePlus keurmerk. Eén keer per jaar vóórdat de schapen van nature sowieso hun wollen deken af zouden werpen wordt deze afgeschoren en komt beschikbaar. Het is schapenwol die niet geschikt is voor kleding of andere toepassingen. Ideaal dus om isolatiemateriaal van te maken.
Bekijk de schapenwolisolatie

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit de reststroom uit de houtindustrie. Deze reststroom met een lage economische waarde wordt omgezet naar een hoogwaardig isolatiemateriaal. Met enkel een natuurlijke bindmiddel worden de vezels gebonden tot maatvaste, strakke homogene isolatieplaten.
De Houtvezelisolatie die wij bij Groene Bouwmaterialen verkopen wordt geproduceerd door Gutex en is afkomstig uit het duurzaam beheerde, 100% PEFC en SFC gecertificeerde Zwarte Woud in Duitsland. De transport afstanden zijn dus relatief kort en de bossen worden duurzaam beheert. Het Nature Plus keurmerk, het strengste keurmerk voor ecologisch producten in de bouw, geeft je de garantie dat de houtvezels ook echt een duurzame oorsprong hebben en dat het productproces zuiver is.
Houtvezelisolatie combineert zeer goede isolerende eigenschappen, met daarnaast ook een zeer positief effect op het binnenklimaat. De verwerker ondervindt daarnaast geen negatieve gevolgen bij het verwerken voor zijn gezondheid. 
Bekijk de houtvezelisolatie

Hennep isolatie

De hennepplant is een zeer veelzijdig gewas waarvan de vezel voor uiteenlopende bouw toepassingen gebruikt kan worden. De hennepvezel is zeer geschikt om te gebruiken als duurzaam isolatiemateriaal. Hennepisolatie combineert een goede isolatiewaarde met positieve eigenschappen zoals een vochtregulerende werking en een goede faseverschuiving*. Het materiaal is vrij van schadelijke stoffen. Bij natuurlijke vezels zoals hennepisolatie is deze faseverschuiving substantieel hoger dan van reguliere isolatiematerialen, zo ben je in zomer verzekerd van een aangenaam en koel binnenklimaat. 
Hennep groeit tot bijna 4 meter hoogte in 100 tot 120 dagen en groeit op alle types grond zonder de grond uit te putten. Onkruid krijgt zo geen kans en onkruidbestrijding is dus niet nodig. Hennep zuivert de lucht door grote hoeveelheden CO2 om te zetten tijdens de groei.
Bekijk de hennep isolatie

* Faseverschuiving is een waarde, uitgedrukt in uren, die aangeeft hoe lang stralingswarmte (de zon, vloer, wand, plafond -verwarming, massakachel enz.) erover doet om door een isolatielaag te komen.

 


We helpen je graag verder


Heb je vragen of wil je graag een offerte ontvangen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

[email protected]

+31 (0)416 531 902

Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. De cookies kunnen worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Door op meer lezen te klikken, kun je meer informatie over ons cookiebeleid lezen. Door op ok te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy verklaring. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta