Menu
0
Écht verstand van dampopen en circulair bouwen
Snelle levering, veel uit eigen voorraad
Lage verzend en transportkosten
Scherpe inkoopcondities voor verwerkers en aannemers

Keurmerken voor duurzame bouwmaterialen

Ecologische keurmerken

Nature Plus keurmerk

Nature Plus is een Duits keurmerk voor ecologische bouwmaterialen en bestaat sinds 2001. Het keurmerk kunt u terug vinden een groot aantal bouwmaterialen, zoals isolatiemateriaal, verf, hout en vloerbedekking. Bij dit label is het gebruik van schadelijke stoffen zoals zware metalen en pesticiden niet toegestaan. Het stelt daarnaast zeer strenge eisen aan vluchtige organische stoffen (VOS).

Het label hanteert criteria voor geurhinder. Het legt normen op voor onder meer het energieverbruik en de broeikasgasuitstoot bij de productie. Verder zijn er criteria inzake het gebruik van duurzame materialen (zoals FSC-hout en plantaardige ingrediënten) voor bepaalde categorieën. Ten slotte legt het label een aantal kwaliteitscriteria op aan de producten.

Nature Plus is ook een sociaal label. Het label legt een hele reeks sociale criteria op, gebaseerd op de ILO-conventies, waaronder een verbod op dwangarbeid of gebonden arbeid, vakbondsvrijheid, een gegarandeerd minimumloon en het recht op collectief overleg, een werkweek van maximaal 48 uur en een verbod op kinderarbeid en discriminatie.

De controle gebeurt op basis van beoordelingsrapporten. Analyses worden uitgevoerd door verschillende onafhankelijke testinstituten, aangeduid door Nature Plus.

Nature Plus keurmerk

 

Dubo keurmerk

DUBOkeur wil laten zien dat een product met dit label tot de milieuvriendelijkste variant in zijn soort behoort. NIBE heeft een eigen methode ontwikkeld om de milieubelasting te bepalen.

Het DUBOkeur staat op bouwproducten en inrichtingsmaterialen die milieuvriendelijker zijn dan vergelijkbare producten. Het wordt gecontroleerd, maar niet onafhankelijk. Het DUBOkeur staat ook op verschillende bouwproducten zoals gevelbekleding, buitenkozijnen, mortels, spouwmuurisolatie, platen met houtvezels, maar bijvoorbeeld ook op vloerbedekking. Een voorbeeld van een product van Groene Bouwmaterialen met het DuboKeur is Metisse katoen isolatie.

Dubokeur

 

FSC-keurmerk

Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Met verantwoord bosbeheer wordt bedoeld het beschermen van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Al onze hout en plaatmaterialen zijn minimaal FSC-keurmerk.

FSC keurmerk

 

PEFC-keurmerk

PEFC is een internationaal keurmerk voor houtproducten en papier. PEFC staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification. Het wordt gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties. Hout met het PEFC-keurmerk komt uit duurzaam en sociaal beheerde bossen.

PEFC vindt dat bossen met een hoge natuurwaarde niet mogen worden gebruikt voor commerciële doeleinden, ook kwetsbare bosgebieden vallen hieronder. Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen bijvoorbeeld is niet toegestaan omdat op dergelijke plekken erosie kan ontstaan. Boskap mag ook niet leiden tot verdwijnen van bos of verlies biodiversiteit of het natuurlijk herstelvermogen aantasten. Dat betekent dat na het kappen van bomen het bos de kans moet krijgen zich te herstellen. Er mag dus niet meer hout gekapt worden dan er kan aangroeien. PEFC hanteert ook criteria die zich richten op sociale aspecten. Voor het behoud van tropische bossen is dit van groot belang. Onze OSB platen en ESB(ogb) platen zijn (deels) PEFC gecertificeerd.

PEFC keurmerk

 

Der Blaue Engel Certificaat

Kunnen houten constructieplaten invloed hebben op de gezondheid op onze gezondheid? Ja! In plaatmateriaal zoals OSB of spaanplaat worden vaak lijmstoffen gebruik die luchtverontreinigingen kunnen veroorzaken binnenshuis. Een bekende giftige lijmstof is formaldehyde. Dit kan slijmvliesontsteking veroorzaken van ogen en oren, evenals irritatie van de keel, misselijkheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Houten (constructie)platen met het Blauwe Engel certificaat hebben een lage emissie van deze lijmstoffen.

De voordelen van producten met dit certificaat, zoals de ESB plus plaat, zijn: lage emissie, hout van duurzaam beheerde bossen en geen nadelige gevolgen voor de gezondheid in de leefomgeving.

Der Blauer Engel certificaat

 

Sentinel Haus Instituut GmbH

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta