Menu
0
Écht verstand van dampopen en circulair bouwen
Snelle levering, veel uit eigen voorraad
Lage verzend en transportkosten
Scherpe inkoopcondities voor aannemers en verwerkers

Ecologische isolatie vs conventionele isolatie

Voor inzicht in de meest duurzame isolatiematerialen gebruiken wij gegevens van onafhankelijke Duitse keuringsinstituten. Daarnaast verkopen wij bij voorkeur producten met het gerenommeerde Nature Plus keurmerk. Zo zorgen wij voor de beste producten, met respect voor de wereldwijde ecosystemen waar wij als mensen onderdeel van zijn.

 

De twee belangrijkste redenen om de onafhankelijke Duitse keuringsinstituten en het Nature Plus keurmerk te gebruiken in plaats van de Nederlandse normen zijn:

 
Nederland hanteert zijn eigen regels waardoor er onduidelijkheid ontstaat over wat de meest duurzame isolatiematerialen zijn. We zien dan ook enorme verschillen tussen hoe isolatiematerialen hier in Nederland worden beoordeeld en hoe dit gebeurt in de omliggende landen. In sommige Nederlandse lijstjes komen bijvoorbeeld steenwol en glaswol als duurzaam naar voren, terwijl bio-based producten ineens een aantal plaatsen op de lijst zijn gezakt. Toch op zijn minst opvallend aangezien glaswol en steenwol van eindige grondstoffen worden gemaakt en deel zijn van de technische kringloop, terwijl producten van natuurlijke vezels in de basis al een positievere CO2 inhoud hebben, hergroeibaar zijn en (dus) deel van de biologische kringloop. In de omliggende landen zien we dan ook dat de isolatiematerialen gemaakt van natuurlijke vezels het beste presteren als circulair en duurzame producten.

 

Co2 emissies bij de productie van verschillende isolatiematerialen

co2-emissies-productie-isolatiematerialen

De Nederlandse Levens Cyclus Analyse (LCA) methodiek wijkt af van de Europese methode omdat instanties in Nederland onder andere accepteren dat de fabrikant zelf de basisgegevens aanlevert voor een LCA. Doordat de fabrikant moet betalen om een LCA uitgewerkt te krijgen is van onafhankelijkheid weinig sprake. Dit zien we tevens terug in dat wanneer er geen producent is die wil betalen voor de LCA van een product(groep), dan rekent het keuringsinstituut met de meest ongunstige internationaal beschikbare gegevens voor dit type vezel. Zelfs wanneer er gewoon een nauwkeurige LCA beschikbaar is uit een van de omliggende landen. Dit is in Nederland bijvoorbeeld gebeurd met schapenwolisolatie, zie “Schapenwol isolatie duurzaam?” Voor de verhoudingsgewijs kleine (familie) bedrijven is het ondoenlijk om in een relatief kleine markt dit onrecht, recht te zetten.

 

Primair energieverbruik bij de productie van verschillende isolatiematerialen

primair-eenergieverbruik-productie-isolatiematerialen

Warmte opslagcapaciteit van de verschillende isolatiematerialen

warmteopslagcapaciteit-verschillende-isolatiematerialen

Schapenwolisolatie duurzaam?

Alle producenten van schapenwolisolatie in Europa werken enkel met Europese schapenwol van biologische schapen die vooral extensief worden ingezet voor natuurbeheer. Deze schapen worden dus niet intensief voor de wol of het vlees gehouden, dit terwijl de huidige beoordeling in Nederland van het NIBE gebaseerd is op internationale schapenwol als grondstof, inclusief schapenwol uit landen als Australië. Daar komt intensieve schapenhouderij wel voor en worden de schapen gedipt in chemicaliën omdat ze eigenlijk niet geschikt zijn om daar te overleven. “Onze” Isolena schapenwol wordt gemaakt van de wol van schapen die in de Oostenrijkse bergen de alpenweiden beheren. Deze dieren worden een keer per jaar geschoren en leveren een ruwe vezel ongeschikt voor kleding en dergelijke, een ideale duurzame reststroom om isolatie van te maken!

 

Steen-/rotswol duurzaam?

Steen-/rotswol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente, een eindige grondstof waarvoor mijnbouw nodig is. Daarnaast moet dit vulkanisch gesteente enorm worden verhit om er draden van te kunnen trekken om steen-/rotswol matten van te maken. Het materiaal wordt vervolgens groen gerekend omdat het hyper efficiënt op enorme schaal geproduceerd wordt en omdat het makkelijk te recyclen zou zijn. Op papier is dit leuk, maar in de praktijk wordt oude steenwolisolatie slechts heel incidenteel in de utiliteitsbouw ingezameld en bij renovatie van woningen verdwijnen de minerale isolaties meestal bij het gemengd afval (omdat er vaak zwart schimmel in zit!). Dat de vezels bij recycling opnieuw tot enorm hoge temperaturen worden verhit lijkt haast vergeten te worden. Hoezo duurzaam?

De ontwikkeling van steen-/rotswol geeft wel een mooi inzicht in de logica van de traditionele bouw. Bouwfysisch was steen-/rotswol ooit bedacht voor de spouwmuur en moet daarom in alle overige constructies tegen een hoge luchtvochtigheid en condensatie worden beschermd door middel van bouwfolies. Steenwol is namelijk wel dampopen maar niet vochtregulerend, de isolatiewaarde neemt onder invloed van vocht sterk af. Om dit te compenseren zijn de dampremmende en zelfs dampdichte folies ontwikkeld. Symptoombestrijding van de ergste soort, het materiaal heeft bouwfysisch dus helemaal niet zulke goede eigenschappen en kan funest zijn voor het binnenklimaat. Daarnaast is het gewoon lastig kriebelspul wat je echt niet in je longen of op je huid wilt hebben. En, wanneer een woning tot ruïne vervalt of gerenoveerd wordt, ook niet in het milieu.

Waarom gebruikten we voorheen ook alweer een steenachtig product als isolatie...?

 

Glaswol duurzaam?

Ook glaswol heeft een enorme energie-inhoud ondanks dat het voor een deel wordt gemaakt uit gerecycled glas. Gerecycled glas dat eigenlijk nodig is voor de productie van nieuw glas. Wereldwijd beginnen er namelijk tekorten aan bouwzand en geschikt zand voor de glasproductie te komen. Er wordt nu zelfs massaal gebaggerd in rivieren en zeeën om maar aan de enorme vraag naar geschikt zand te voldoen, met alle gevolgen van dien voor onze ecosystemen. Zo draagt nu ook het gebruik van glas bij aan het verstoren van de gezonde balans en gezond leven op deze planeet.

Daarnaast is ook glaswol gewoon lastig kriebel spul wat je echt niet in je longen of op je huid wilt hebben, en als een woning tot ruïne vervalt, ook liever niet in het milieu.

Ook de ontwikkeling van glaswol heeft de logica van de traditionele bouw gevolgd. Bouwfysisch moet ook glaswol tegen een hoge luchtvochtigheid en condensatie worden beschermd door middel van bouwfolies. Ook glaswol is namelijk wel dampopen maar niet vochtregulerend. Dus ook hier wordt, ter symptoombestrijding, vaak de dampdichte folies gebruikt, met mogelijk funeste gevolgen voor het binnenklimaat. Daarnaast is het gewoon lastig kriebelspul wat je echt niet in je longen of op je huid wilt hebben. En, wanneer een woning tot ruïne vervalt of gerenoveerd wordt, ook niet in het milieu.

Waarom gebruiken we ook alweer zand als basis voor isolatie...?

 

PUR, PIR en Piepschuim... nieuwe biobased kunststoffen?

Deze drie materialen zijn allen gebaseerd op aardolie en daarom sowieso materialen om niet meer te gebruiken in het kader van klimaatverandering. Juist aardolie als basis en de chemicaliën die nodig zijn om deze schuimproducten te maken, zorgen wereldwijd dat de ecosystemen waar wij van afhankelijk zijn ernstig beschadigd en verstoord worden.

Wat er nog aan aardolie resteert zouden we moeten reserveren voor de hoognodige hoogwaardige toepassingen die (nog) niet op natuurlijke wijze kunnen worden ingevuld. In de toekomst zullen er bio-based kunststoffen op de markt komen, maar ook dit soort hightech materialen zijn vooral geschikt voor producten in de technische kringloop en zijn gewoon niet nodig in gebouwen. Op dit moment bestaan de meeste bio composieten nog steeds voor minstens 20% uit aardolie.

Bouwfysisch gezien heeft een ideale gebouwschil niet alleen thermisch isolatie maar ook een goede faseverschuiving* (zodat het in de zomer koel blijft). Wanneer het ook nog eens dampopen en vochtregulerend is zodat de installaties worden ontlast, vallen schuim isolaties eigenlijk al af.

 

Echte isolatie bestaat natuurlijk uit bio- logische vezels!

Bouwfysisch gezien geeft een isolatiemateriaal in een ideale gebouwschil niet alleen thermisch isolatie maar ook een goede faseverschuiving* (zodat het in de zomer koel blijft), is ook nog eens dampopen en vochtregulerend, zodat de installaties worden ontlast. Alleen isolatiematerialen uit natuurlijke vezels combineren integraal alle eigenschappen die nodig zijn in een goede vloer, wand of dakopbouw.

* Faseverschuiving is een waarde, uitgedrukt in uren, die aangeeft hoe lang stralingswarmte (de zon, vloer, wand, plafond -verwarming, massakachel enz.) erover doet om door een isolatielaag te komen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta