Menu
0
Verstand van dampopen en biologisch bouwen
Snelle levering, weer veel uit eigen voorraad!
Lage verzendkosten
Scherpe inkoopcondities voor aannemers en verwerkers

Gezond isoleren met houtvezel

Waarom isoleren met houtvezelisolatie

Isoleren met houtvezelisolatie is de ´new big thing´ in de bouwwereld. Zowel de doe-het-zelver als de professional gebruiken dit isolatiemateriaal met steeds grotere regelmaat als hét alternatief voor conventionele isolatie. Het is de ideale vervanger voor isolatiematerialen zoals glas- en steenwol, pir/pur en EPS. Deze conventionele isolatiematerialen staan bekend om onaangename en ongezonde verwerkingseigenschappen en daarnaast zijn deze materialen sterk vervuilend, met een grote CO2 voetafdruk en zijn ze niet herbruikbaar of te composteren aan het einde van hun gebruikscyclus.  

Houtvezelisolatie combineert zeer goede isolerende eigenschappen, met daarnaast ook een zeer positief effect op het binnenklimaat. De verwerker ondervindt daarnaast geen negatieve gevolgen bij het verwerken voor zijn gezondheid. Bekijk ons assortiment houtvezelisolatie via onderstaande link of lees nog even verder voor alle toepassingsmogelijkheden en voordelen van isoleren met houtvezel.

waarom kiezen voor Gutex houtvezelisolatie

 

Bekijk het assortiment houtvezelisolatie in onze webwinkel

 

Wat is houtvezelisolatie?

Houtvezelisolatie wordt gemaakt uit de reststroom uit de houtindustrie. Deze reststroom met een lage economische waarde wordt omgezet naar een hoogwaardig isolatiemateriaal. Met enkel een natuurlijke bindmiddel worden de vezels gebonden tot maatvaste, strakke homogene isolatieplaten.

De Houtvezelisolatie die wij bij Groene Bouwmaterialen verkopen wordt geproduceerd door Gutex en is afkomstig uit het duurzaam beheerde, 100% PEFC en SFC gecertificeerde Zwarte Woud in Duitsland. De transport afstanden zijn dus relatief kort en de bossen worden duurzaam beheert. Het Nature Plus keurmerk, het strengste keurmerk voor ecologisch producten in de bouw, geeft u de garantie dat de houtvezels ook echt een duurzame oorsprong hebben en dat het productproces zuiver is.   

Voordelen van houtvezelisolatie

De voordelen van houtvezelisolatie worden door steeds meer bouwprofessionals en eindgebruikers ingezien. De voordelen zijn zowel merkbaar bij de verwerking van het isolatiemateriaal, de isolatiewaarde/energie besparing in de praktijk en daarnaast ook het extra comfort wat de huizenbezitters ervaren door een gezonder en comfortabelere binnenklimaat.

Gezond voor het binnenklimaat!

Iedereen die heeft ervaren hoe het is om in een huis te leven wat geïsoleerd is met natuurlijke houtvezelisolatie zal deze voordelen onderschrijven. Er ontstaat namelijk echt een gezonder, aangenamer en stabieler binnenklimaat. Dit heeft te maken met het feit dat houtvezelisolatie vochtregulerend werkt. Een gezonde luchtvochtigheid in huis zit tussen de 40 en 60 %. Het vochtpercentage in huis kan door het jaar heen sterk variëren. Te hoge of te lage luchtvochtigheid kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunnen zicht klachten voordoen als benauwdheid, hoofdpijn, hoesten, (chronische) verkoudheid of allergische reactie. Daar waar bij een lage luchtvochtigheid juist klachten kunnen openbaren zoals droge ogen, verminderde concentratie, vermoeidheid, hoofdpijn en irritatie aan de luchtwegen. Een gemiddelde Nederlander brengt ongeveer 90% van de tijd binnenshuis door, daarom adviseren wij voorkomen is beter dan genezen. Uw huis of kantoor voorzien van houtvezelisolatie draagt dus in zekere maten bij aan het voorkomen van deze gezondheidsklachten.

Houtvezelisolatie dient dus in uw huis of kantoor als buffer. In periode met een hoge luchtvochtigheid slaat het een deel van het vocht op in de zijn vezels, om het vervolgens weer af te geven aan zijn omgeving in periode dat de luchtvochtigheid te laag is. Idealiter werkt u uw wanden vervolgens af met kalkstuc of leemstuc om zo tot een gezonde en ademende muur te komen.

Bekijk onze webwinkel voor het volledige assortiment

 

Hoge isolatiewaarde en energie besparing!

Hitte bescherming in de zomer: Houtvezelisolatie heeft een goede Rd-waarde, maar blinkt echt uit in de faseverschuiving. Een hoge faseverschuiving is de unieke en veelal onderbelichte eigenschap van isolatiematerialen met een natuurlijke vezel, maar maakt een groot verschil voor de isolatieprestatie in de praktijk. Hout is het bouwmateriaal met de grootste warmte-opslagcapaciteit, daarom biedt isolatiemateriaal van deze grondstof zelfs bij extreem hoge temperaturen goede bescherming en blijft het lekker koel in huis.

In het onderstaande overzicht ziet u hoe dit zicht manifesteert onder zeer hete zomerse omstandigheden. De bovenste grafiek is het verloop van de buitentemperatuur, de grafiek eronder geeft het verloop van de binnentemperatuur aan. Bij een dikte van 180mm Gutex Thermosafe-Homogen is de berekende faseverschuiving (vertraging tot de warmte-energie door de isolatie van buiten naar binnen komt) maar liefst 10 uur.

Faseverschuiving praktijk

In de overgangsfase van de zomer naar het herfstseizoen zorgt houtvezelisolatie, door de hierboven beschreven warmte-opslagcapaciteit, voor besparing op de stookkosten. Omdat de houtvezel als buffer dient van de warmte in haar vezels welke deze in koude periode kan afgeven aan de binnenruimte.

Bescherming tegen winterse kou: Door de lage warmtegeleidingscoëfficiënt van houtvezel is het isolatiemateriaal ook zeer geschikt in de winter. (Stralings-)warmte van binnen blijft zodoende ook langer binnen en zo wordt warmteverlies en snelle afkoeling van uw woning of kantoor voorkomen en bespaart u op uw stookkosten.

Daarnaast merken we ook in Nederland dat extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Extreme regen, hagel en onweersbuien met harde windstoten vragen om een robuuste en weerbestendige bouwschil. Maar al te vaak zien we in het nieuws hoe hele daken van woningen en gebouwen worden gerukt. Met de Gutex houtvezelplaten is de gevel en dak van een gebouw het best beschermd. De onderdak zijn niet alleen regenzeker, maar daarnaast ook zeer goed bestand tegen hagelstenen, daarnaast heeft de houtwol een veel hoger densiteit en gewicht dan conventionele isolatiematerialen en zal deze met harde windstoten niet snel van een dak waaien.

Goede geluidsisolatie

In onze dynamische maatschappij is een rustige werk- en woonomgeving, vrij van omgevingsgeluiden, een zeldzaam goed aan het worden. De natuurlijke vezels van de houtvezelisolatie helpen u bij het creëren van  een ruimte die vrij is van omgevingsgeluiden.    

De hoge densiteit, geringe buigzaamheid en open cellenstructuur van de houtvezel zorgen voor een zeer hoge geluidsabsorptiewaarde en daarmee dus een goede geluidsisolatie tussen de verschillende ruimtes in uw woning en uiteraard lawaaibelasting van buiten af.

Wilt u een overzicht van al onze ecologische akoestische isolatiematerialen met een hoge geluidsisolatie? overige akoestische isolatiematerialen

of... Bekijk onze webwinkel voor het volledige assortiment

 

Gezond voor de verwerker!

De verwerking van houtvezel is ook prettig voor de professionele verwerker of doe-het-zelver, aangezien de houtwol geen huidirritatie oplevert. Schadelijke gevolgen als gevolg van houtwol op de lange termijn zijn uitgesloten. U kunt dus met een gerust hart zelf de isolatie plaatsen zonder bang te moeten zijn om over 10 jaar te worden geconfronteerd met asbest-achtige scenario's. Wel adviseren wij om tijdens de verwerking binnenshuis goed te ventileren en stofbescherming te gebruiken als u de platen op maat gaat zagen. Het blijft namelijk hout waar u mee werkt. :) 

Brandveilig

We kunnen u gerust stellen! Gebouwen die zijn geïsoleerd met houtvezelisolatie voldoen ruimschoots aan de bouwnormen voor brandveiligheid. Onze adviseurs kunnen samen met u een constructie samenstellen met brandvertraging van minimaal 90 minuten. De brandveiligheid met houtvezelisolatie kan, naast een brandvertragende additief, als volgt worden verklaard. Hout of houtvezelisolatie wat goed zit opgesloten in een wand, gaat bij brand namelijk verkolen. Dit houdt in dat de vezelstructuur zich nog eens extra sluit aan de buitenkant van het isolatie materiaal. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bijkomen en kan de houtvezel geen vlamvatten. Het houtvezel isolatiemateriaal werkt dan zelfs brandvertragend en voorkomt dat een brand snel kan doorslaan naar een naastgelegen ruimte. Daarnaast is het materiaal 100% van natuurlijke oorsprong en komt er geen gevaarlijke rook met giftige stoffen vrij. Heeft u toch nog vragen over de brandveiligheid van houtvezelisolatie? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. 

Brandveilig

 

Gezond voor ons klimaat en milieu

Bij Groene Bouwmaterialen vinden wij hergebruik, een laag Co2 voetafdruk en een gesloten kringloop heel belangrijk. houtvezelisolatie pas perfect in onze visie over duurzaam en gezond bouwen. De Gutex houtwolproducten zijn dankzij hun bouwbiologisch eigenschappen herbruikbaar en kunnen, voor zover ze niet besmet zijn met vreemde stoffen, opnieuw als grondstof in het productieproces worden toegevoegd. Zelfs de 'afval' stroom tijdens het productieproces wordt op deze manier ook telkens weer als grondstof gebruikt en zo ontstaat er een gesloten ecologische kringloop.

De hulpstoffen voor de het productieproces zoals bijvoorbeeld de waterafstotende emulsie, worden uitsluitend op basis van milieurelevante criteria geselecteerd en hebben geen negatieve invloed op de herbruikbaarheid. Met Houtvezelisolatie kiest u dus bewust voor een duidelijke vermindering van CO2 en een natuurlijke gesloten kringloop, gezien het feit dat opgeslagen Co2 tijdens de groei van de bomen ook in de isolatie tijdens de lange periode van gebruik opgeslagen blijven.

Bekijk onze webwinkel voor het volledige assortiment

Verschillende houtvezelisolatie producten

Gutex Thermoflex

 • type plaat: Flexibele isolatieplaat
 • toepassingsgebied: dak, wand, gevel, vloer

De Thermoflex flexibele houtvezelisolatie is ideaal bij voorzetwanden en HSB bouw, zoals dakisolatie, binnenisolatie van buiten- en binnenwanden, isolatie tussen balkenplafonds en zoldervloeren, buitenisolatie in gevels.

Gutex Thermoroom

 • type plaat: drukvasten stucplaat isolatie
 • toepassingsgebied: wand, gevel

De Gutex Thermoroom is een isolatieplaat voor het isoleren van binnenmuren. Deze plaat is direct te bepleisteren met leem of kalk. Daarnaast is het een goede akoestische isolatie en biedt het uitstekende bescherming tegen oververhitting in de zomer.

Gutex Thermoinstal

 • type plaat: drukvasten leidingspouwplaat isolatie
 • toepassingsgebied: wand

De Thermoinstal van gutex is een houtvezelisolatie plaat voor het isoleren van de leidingspouw. De isolatieplaat elimineert koudebruggen en geeft een goede bijdrage aan het binnenklimaat door de vocht regulerende werking.

Gutex Thermoflat

 • type plaat: drukvasten platdakisolatie
 • toepassingsgebied: dak

De Gutex thermoflat is een drukvaste isolatieplaat voor platte dakconstructie. deze houtvezelisolatieplaat is hét alternatief voor Pir en Pur isolatie.

Gutex Multiplex Top

 • type plaat:drukvasten dakisolatie
 • toepassingsgebied: dak

GUTEX Multiplex-top is een regenzekere onderdak isolatieplaat met een éénlagige, homogene samenstelling, voorzien van veer en groef aan 4 de zijden.

Gutex Ultratherm

 • type plaat: drukvasten dakisolatie
 • toepassingsgebied: dak

De Ultratherm van Gutex Biedt u een regenzekere en vaste onderdakplaat. De houtvezelisolatieplaat bestaat uit een éénlagige homoge structuur en voorkomt koudebruggen in renovatie en nieuwbouw projecten door een zware veer en groef aan 4 zijden.

Gutex Multitherm

 • type plaat: drukvasten dak en gevelisolatie
 • toepassingsgebied: gevel, dak

De Gutex Multitherm is een vochtwerende isolatieplaat voor isolatietoepassing in dak en gevel. De homogene isolatieplaat is toepasbaar als buitenplaat op houtskelet, houtmassiefbouw en op metselwerk, met diverse afwerkingsmogelijkheden.

Gutex Thermosafe Homogen

 • type plaat: drukvasten gevelisolatie
 • toepassingsgebied: gevel

De Gutex Thermosafe Homogen is een houtvezelisolatieplaat voor het isoleren van daken en wanden. Deze isolatieplaat biedt een hoge thermische isolatie, is damp open en vocht regulerend.

Gutex Thermowall

 • type plaat: drukvasten gevelisolatie stucplaat
 • toepassingsgebied: gevel

De Gutex Thermowall is de ideale homogene gevelisolatieplaat doordat deze direct te bepleisteren is. De veer en groef rondom sluit koudebruggen uit en zorgt voor een optimale bescherming tegen warme zomers en koude winters.

Gutex Thermosafe-wd

De Gutex Thermosafe wd is een drukvaste isolatieplaat voor onder een dekvloer(chappes), laminaat of houtenvloeren. Deze drukvaste houtvezelisolatie scoort zeer goed als thermische en akoestische isolatie en voorkomt overlast door contactgeluid.

 • type plaat: drukvasten vloerplaat
 • toepassingsgebied: (onder)vloer

Gutex Thermosafe-nl

De Gutex Thermosafe-nf is een drukvaste vloerplaatisolatie voor als zwevende onderbouw voor geschroefde of genagelde vloeren. Uistekende thermische isolatie en een aanzienlijke reductie van contactgeluid.

 • type plaat: drukvasten vloerplaat
 • toepassingsgebied: (onder)vloer

Gutex Happy Step

De Gutex Happy Step is een akoestische vloerplaat voor onder een hoogwaardige vloerbedekking als tapijt en laminaat.

 • type plaat: drukvasten vloerplaat
 • toepassingsgebied: (onder)vloer

Gutex Thermofibre

Gutex Thermofibre is een losse vorm van houtvezelisolatie. De inblaas isolatie vult makkelijk in de holle ruimtes en combineert een hoge isolatiewaarde met damp-open eigenschappen.

 • type plaat: inblaas isolatie
 • toepassingsgebied: gevel, wand, dak, vloer

 

Het volledige product overzicht en toepassingsmogelijkheden vind u in onze webwinkel of in het productoverzichtsfolder van Gutex.

Gutex productoverzicht houtvezelisolatie

Bekijk onze webwinkel voor het volledige assortiment

 

Verwerking houtvezelisolatie

De gutex producten zijn perfect op elkaar afgestemd. De isolatieplaten worden volgens de hoogste kwaliteitseisen geproduceerd, zo bent u verzekerd van een zeer geringe maattoleranties. Gutex heeft daarnaast zeer gedetailleerde verwerkingsvoorschriften die u terug vindt in onze webwinkel bij de verschillende gutex producten. Groene Bouwmaterialen biedt daarnaast de mogelijkheid voor een uitgebreide bouwbegeleiding en is op werkdagen van 8:00-17:00 telefonisch bereikbaar voor verwerkingsadvies. Zo bent u verzekerd van een eenvoudige verwerking en plaatsing van de Gutex houtvezelisolatie producten bij uw projecten.
 
Met het innovatieve droge productiesysteem kunnen éénlagige, homogene isolatiediktes tot 24 cm geproduceerd worden en dus ook in één handeling geplaatst worden, ze laten zich gemakkelijk in elkaar voegen, zodat een slagblok niet van toepassing is. Dit leidt tot een duidelijke besparing van de plaatsingstijd en tegelijkertijd ook geringere bouwkosten.
 
Voor uitgebreide constructievoorbeelden van de isolatie opbouw, isolatiewaardes en details: zie onderstaande pdf.

 

Isolatie advies nodig?

Groene Bouwmaterialen geeft u graag advies over de innovatieve producten van Gutex. Onze adviseur denken graag met u mee, hoe in uw situatie, houtvezelisolatie toegepast kan worden. Van eenvoudige tips en advies tot uitgebreide bouwbegeleiding(gratis bij afname van grote volumes).

Een juiste opbouw van de isolatieschil is erg belangrijk voor een goede dampstroom. Onze productspecialisten bij Groene Bouwmaterialen hebben jarenlange ervaring met damp-open bouwen en kunnen u ondersteunen bij het maken van een juiste opbouw van de isolatie en afwerking. In bepaalde situaties is het toepassen van een dampremmend of dampdoorlatend folie vereist. Op deze overzichtspagina kunt u eenvoudig selecteren voor welke situatie u een bouwfolie zoekt. Voor vragen over de damp-open en dampremmende folies kun u ook altijd contact met ons opnemen.

Daarnaast bieden wij de service om voor uw project een gratis Rc- en vochttransportberekening te maken zodat u verzekerd bent van een juiste opbouw en goede isolatiewaarde.

Kom gerust een keer langs in onze Showroom in Heusden, hier heeft u de mogelijkheid om onder het genot van een kop koffie, de verschillende proefopstelling te bekijken. Hier inspireren wij u graag over de voordelen van houtvezelisolatie.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €1.000,00 en de verzending is gratis

Taal & Valuta