Menu
0
Écht verstand van dampopen en circulair bouwen
Snelle levering, veel uit eigen voorraad
Lage verzend en transportkosten
Scherpe inkoopcondities voor verwerkers en aannemers

Isolatiematerialen

Naast traditionele isolatiematerialen zoals glas- en steenwol of kunststoffen (PUR-PIR, polystyreen), zijn er verschillende hernieuwbare isolatiematerialen beschikbaar op de markt. Leveranciers beweren dat deze materialen, gebaseerd op cellulosevezels (vlas, kenaf, hennep, katoen, gerecycled papier, etc.), vergelijkbare technische prestaties bieden en een positieve vochtregulerende invloed hebben op het binnenklimaat. De tabel hieronder toont enkele technische eigenschappen van verschillende isolatiematerialen.

Materiaal

Lambda (W/m2K)

Dikte (cm)

Dichtheid (kg/m3)

Dampdiffusie-coëfficiënt

Energie-inhoud (MJ/m2)

Stro

0.12

30

-

-

-

Riet

0.06

15

-

-

-

Kokos

0.045

11

-

-

-

Vlas/Hennep

0.040-0.055

14

50

-

-

Katoen

0.040

10

-

-

-

Schapenwol

0.040

10

-

-

-

Schelpen

0.106-0.250

-

63

-

-

Kurk

0.045

11

125

-

-

Houtwol

0.050

13

-

-

-

Houtvezels

0.100

25

-

-

-

Cellulose

0.040

10

30-70

1.5

3

PUR/PIR

0.025-0.027

-

50

23-185

244

PS

0.035-0.038

-

15

23-150

158

Steenwol

0.040

10

35

1-2

84

Glaswol

0.038

-

35

1-2

53

Kleikorrels

0.110

-

-

-

-

Tabel: Technische eigenschappen van isolatiematerialen

  • De isolatiewaarde (R) is afhankelijk van de dikte van het materiaal: R = l /d.
  • Andere belangrijke technische aspecten zijn de dampdiffusiecoëfficiënt (m), dichtheid (SG), en brandveiligheid.
 • Brandveiligheid:
  • Om de brandveiligheid te verbeteren, worden soms boorzouten of ammoniumsulfaat toegepast.
 • Ventilatie en Gezondheid:
  • Met de groeiende eisen voor energieprestatie van huizen en de installatie van mechanische luchtverversingssystemen, is het belangrijk om rekening te houden met de gezondheidseffecten. Balansventilatie kan leiden tot ophoping van schadelijke stoffen en micro-organismen.
 • Advies:
  • Voor een gezond binnenmilieu en advies over isolatie en ventilatie, kunnen adviesbureaus en organisaties worden geraadpleegd. Ze kunnen adviseren over verschillende vormen van isolatie, waaronder kurk, schelpen, kleikorrels en synthetische materialen, afhankelijk van de toepassing.

Isolatiematerialen

1 Vlaswol en Hennepwol Non-woven Vlies:

Vlas- en hennepwol worden gebruikt als thermische isolatie in spouwmuren, dakisolatie en vloerisolatie. Hoewel dit gebruik traditioneel te zien is in houtbouw in landen als Rusland en Scandinavië, is het pas recentelijk in Nederland toegepast. Het Eco-office in Bunnik werd meer dan 15 jaar geleden als voorbeeld voorzien van vlaswol isolatiemateriaal, dat in de spouw werd gebruikt.

2 Cellulose Isolatie:

Cellulose isolatie is verkrijgbaar in verschillende vormen en wordt gemaakt van gerecyclede cellulose, waaronder oud papier. Het kan als spuitbare isolatie in spouwmuren worden aangebracht of in gebonden platen. Cellulose isolatiematerialen zijn damp-open, vochtregulerend, geluiddempend en kunnen brandwerend worden gemaakt door toevoeging van brandvertragers. De isolatiewaarde van cellulose materialen is vergelijkbaar met andere natuurvezelgebaseerde isolatiematerialen (zie Tabel 5). Homatherm in Duitsland produceert elastische isolatieplaten van gerecycled papier en levert ook een spuitisolatie met een hoge brandklasse (B2 DIN 4102). Deze producten bestaan uit oud papier, jute, lignine, boomhars en brandvertragers zoals aluminiumsulfaat, boorzout en boorzuur. Cellulose isolatieplaten zijn ook verkrijgbaar met een latex binder. Verschillende producenten maken houtwol-isolatieplaten van zaag- en boomkapresten, gebonden met hars of latex, wat resulteert in lichtgewicht isolatieplaten (100-140 kg/m3).

3 Kurk en Kurkproducten:

Natuurkurk wordt geproduceerd uit de bast van de kurkeik (Quercus suber) in het Middellandse Zeegebied, voornamelijk in Spanje en Portugal. Naast traditioneel gebruik als flessenkurk, wordt kurk steeds meer toegepast in de bouw. Kurk is van nature waterafstotend, vocht- en rotbestendig en heeft uitstekende brandwerende eigenschappen (Brandklasse 2 NEN 6065). Kurkplaat heeft thermische isolatiewaarden vergelijkbaar met natuurvezelgebaseerde isolatiematerialen (zie Tabel 5) en is een goede isolator tegen contactgeluid. Geëxpandeerde kurk (110-120 kg/m3), verkregen door thermische behandeling van gemalen kurkbast, is beschikbaar in geperste platen van verschillende diktes (vanaf 10 mm). Kurk kan worden gebruikt voor brandveilige geluidsisolatie van wanden en vloeren, en als lichtgewicht kernmateriaal in sandwichpanelen en deuren. Diverse bedrijven bieden een breed scala aan kurkproducten voor vloeren (kurkparket, laminaten, linoleum) en wanden. Deze kunnen eventueel worden gelamineerd met een kokosvezelmat voor extra akoestische demping in tussenwanden. Voor toepassingen in ondervloeren wordt kurk ook met bitumen gebonden. 

4 Katoen:

Katoen is een bekende cellulose grondstof in de textielindustrie, maar het is relatief duur voor bouwtoepassingen. Er wordt echter isolatiemateriaal gemaakt van gerecyclede katoen- en linnentextiel.

5 Kokos Isolatie/Stucdrager:

Kokosvezels worden gewonnen uit de harige kokosbolster die om de noot heen zit. Deze vezels worden traditioneel gebruikt in deurmatten en werden vroeger ook toegepast in geweven tapijten. Als non-woven vilt worden kokosvezels gebruikt voor geluidsisolatie en als bouw-industrievilt bij zwaardere opleggingen (bijvoorbeeld bij kanaalplaatvloeren), ondervloeren en parket. Verschillende kokosisolatiematerialen, waaronder latexgebonden non-wovens (rubberized coir) en geperste plaatmaterialen met of zonder binders, zijn beschikbaar op de markt.

6 Schapenwolisolatie:

Schapenwol is een uitstekende warmte-isolator met een warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) van 0.035-0.04 W/mK (DIN) en een warmteopslagcapaciteit van 1720 J/kg·K. Het heeft goede akoestische eigenschappen en is dampdoorlatend en vochtregulerend, vergelijkbaar met cellulose isolatie. Door de slechte brandbaarheid wordt het ingedeeld in brandklasse E, maar het heeft een gunstige NIBE milieuklasse (1a). Hoewel schapenwol relatief kostbaar is, wordt het toch toegepast in isolatietoepassingen. Bijvoorbeeld, het kantoor van Van Zoelen aannemers in Utrecht kreeg al in 1996 schapenwolisolatie.

7 Riet:

Riet wordt traditioneel gebruikt als dakbedekkingsmateriaal voor boerderijen en villa's. De dikke laag riet heeft isolerende eigenschappen die, bij een goed uitgevoerde constructie, zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Aandacht voor de dampdoorlatendheid van de isolatielagen is belangrijk. Riet kan ook worden gebruikt als drager voor stucwerk of als verloren bekisting voor beton.

8 Kleikorrels:

Geëxpandeerde kleikorrels worden gebruikt als ondervloerisolatie (losse korrels in kruipruimten) in nieuwbouw en renovatie. Ze worden ook toegepast in open betonnen producten en als lichtgewicht ondergrond voor groene daken (zie ook §3.7.6).

9 Schelpen:

Schelpen kunnen op verschillende manieren als bouwgrondstof worden ingezet. Ze kunnen worden gestort in kruipruimtes voor isolatie om vochtproblemen in huis te voorkomen. Schelpkalkmortel is geschikt voor metselwerk en kan worden gebruikt als pleister voor binnen- of buitenwanden. Waddensteen is een ongebakken steen gemaakt van schelpen, schelpengruis, zeezand en zeekiezel.

10 Overige isolatiematerialen:

 • Eco-coustic®: Eco-coustic® is een isolatiemateriaal dat hoofdzakelijk bestaat uit gerecycled textiel, met name katoen.
 • Biofoam (op basis van polymelkzuur, PLA): Biofoam is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit polymelkzuur (PLA), dat op zijn beurt wordt geproduceerd door fermentatie uit suiker. Het materiaal is beschikbaar in de vorm van platen (Biofoam®) en parels (Biofoam Pearls®) en vertoont eigenschappen vergelijkbaar met die van EPS. Het kan worden gebruikt voor spouwisolatie, dakisolatie en in sandwichconstructies.
 • Zeegras: Zeegras is een veelvoorkomend zeewier dat in grote hoeveelheden kan aanspoelen aan de kusten van de Noordzee en de Oostzee. In het verleden is zeegras gebruikt als isolatiemateriaal en kan het worden toegepast als gevel- en spouwisolatiemateriaal. Het biedt een onbrandbare isolatie.
 • Zachtboardisolatie: Zachtboardisolatie is een bindervrije 100% houtvezelplaat, mogelijk voorzien van een afwerktoplaag. Het wordt gebruikt in aftimmerwerk of als ondergrond voor stucwerk, vloerplaten en in deuren. De dichtheid is ongeveer 275 kg/m3.
 • Rijstkaf: Rijstkaf is moeilijk brandbaar, bestand tegen vraat en schimmel, en wordt aanbevolen als isolatiemateriaal in de Verenigde Staten. Vanwege de vochtregulerende eigenschappen heeft het gebruik van rijstkaf in wandisolatie een positief effect op het binnenklimaat.
 • Diverse andere vezelmaterialen: Andere vezelmaterialen, zoals grasvezel, of jute-cellulose-isolatieplaat, zijn in principe ook bruikbaar als isolatiemateriaal, maar er zijn geen bekende leveranciers vermeld.

Vegetatiedaken, daktuinen en gevelbegroeiing:

Het gebruik van beplanting op daken en gevels geeft bouwwerken een herkenbaar groen imago. Groen op daken houdt water vast en heeft isolerende (koelende) effecten in de zomer. Voordelen van groene daken omvatten het opvangen van fijnstof in stedelijke gebieden, het vergroten van biodiversiteit, nestmogelijkheden voor vogels, en minder weerkaatsing van geluid en licht.

 • Voor vegetatiedaken is het essentieel dat het dak waterdicht is en dat plantenwortels het folie niet kunnen beschadigen. EPDM-folie (kunstrubber) wordt vaak gebruikt, en biobased EPDM-folie met tot 70% biobased inhoud is beschikbaar. Bitumen, veel gebruikt op platte daken, is minder geschikt vanwege doordringende plantenwortels.
 • Recycled rubber, gebonden met PUR en verbeterd met EPDM, kan worden gebruikt op dakterrassen, vooral voor begroeide daken met beloopbare tegels.
 • Eternit Ecolor Green combineert golfplaten met 'hydropacks' op basis van gerecycled HDPE, waardoor op hellende daken sedumplanten kunnen groeien.
 • Derbigum roofing produceert bitumen dakbedekking en heeft Derbipure® geïntroduceerd als milieuvriendelijk niet-bitumineus alternatief met een Cradle to Cradle-certificaat. Derbipure is een wit, reflecterend alternatief voor bitumen dakmembranen, beweerdelijk voor 100% gebaseerd op plantaardige bestanddelen met een glasvezelpolyester wapening en acrylcoating.

Diverse biobased producten:

 • Bekistingsmateriaal:
  • Alternatieven voor betonbekisting en ontkisting van beton, zoals biobased ontkistingsoliën en mogelijk biobased textielen voor flexibele bekistingen, kunnen tijd- en kostenbesparingen opleveren.
 • Coating en cementadditieven:
  • As verkregen uit de verbranding van graanstro, rijstkaf en -stro, rijk aan silica, kan worden gebruikt als additief in coatings of cement. Silica uit rijstkafas heeft uitstekende pozzolan-eigenschappen en kan cement gedeeltelijk vervangen in mineraalgebonden bouwelementen.
  • Lignosulfonaten worden gebruikt als plastificeermiddel in beton.
 • Geotextielen:
  • Biologisch afbreekbare geotextielen kunnen worden gebruikt in tijdelijke constructies waar het materiaal mag vergaan door natuurlijke wortelvorming.
  • Anti-erosiematten zijn zowel biobased als synthetisch verkrijgbaar, met kokos, jute en vlas als mogelijke biobased grondstoffen.
  • Wilgenrijshout wordt gebruikt voor wilgenschermen en wilgentenenmatten, en wilgentenen worden toegepast in geluidsschermen en oeverbeschermingsmatten, onder andere door Natuurmonumenten.
Wij, en derde partijen, maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken (de cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd), om voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. De cookies kunnen worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Door op meer lezen te klikken, kun je meer informatie over ons cookiebeleid lezen. Door op ok te klikken ga je akkoord met het gebruik van alle cookies zoals omschreven in onze privacy verklaring. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »

Bio Bouw Blad

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Taal & Valuta